Zgodovina

Leta 1597 se je v Humpolcu končala doba varjenja mestnega piva, nadomestilo ga je pivo iz pivovarne v lasti heralskih graščakov. Pivovarna je postopoma rastla in v 30. letih 20. stoletja je njena tedanja lastnica Marija Terezija Fügner zaposlovala 40 stalnih delavcev, letna proizvodnja pa je bila 20 tisoč hektolitrov. Ležak ter svetlo in temno točeno pivo so bila izjemno kakovostna piva, ki so jih prodajali na območju Humpolca, današnjega Havličkovega Broda, Ledeča in Pelhřimova.

Po vojni, leta 1949, je bila pivovarna preoblikovana v krajevno podjetje, pozneje priključeno narodnemu podjetju Horácké pivovary Jihlava in leta 1960 narodnemu podjetju Jihočeské pivovary České Budějovice. V zadnjih letih obstoja humpolske pivovarne se je povečal pritisk za njeno ukinitev.

Vodstvo podjetja ni več videlo možnosti nadaljnjega razvoja in pojavilo se je celostno nazadovanje, vključno s padcem kakovosti in letne proizvodnje piva. Leta 1991 je letna proizvodnja znašala le še 26 tisoč hektolitrov.

Novejša zgodovina in sedanjost

 

Stanislav Bernard, Josef Vávra in Rudolf Šmejkal so 26. oktobra 1991 na dražbi kupili propadlo malo privatizirano humpolsko pivovarno. Začeli so izpolnjevati sanje o izgradnji pivovarne, ki ne bo le varila dobrega češkega piva, temveč bo imela tudi svoje prepričanje. Prvih deset let po privatizaciji (pivovarna je bila na dražbi prodana za petkratno vrednost računovodskega stanja in je bila tehnološko mrtva) se je pivovarna dobesedno borila za preživetje. Zahvaljujoč kakovosti, storitvam in postopni gradnji blagovne znamke jim je uspelo sanje izpolniti. BERNARD je postal znamka in pojem, znan na območju celotne Češke. Sedanja češka lastnika pivovarne Stanislav Bernard in Josef Vávra že sledita naslednjim sanjam – da bi znamka BERNARD postala kultna.

 

Od leta 2000 deluje Družinska pivovarna BERNARD kot delniška družba in julija 2001 je vanjo kot strateški partner vstopila belgijska pivovarna Duvel Moortgat.

 

Družinska pivovarna BERNARD v Humpolcu je dosegla vrsto uspehov in vsako leto se vrstijo nova prestižna priznanja. Z znamko BERNARD se lahko srečate ne le na Češkem, ampak tudi v številnih drugih državah. Leta 2009 je letna proizvodnja pivovarne prvič presegla mejo 200.000 hektolitrov piva in brezalkoholnega pivskega napitka.

 

BERNARD je v dvajsetih letih svojega obstoja postal prepoznavna znamka, saj je na raznih tekmovanjih prejel številna priznanja. Naše sanje so, da bi postal kultna znamka.

 

Naše poslanstvo

  • po lastni poti k pravemu češkemu pivu

Naše vrednote

  • odprtost
  • zaupanje
  • sodelovanje
  • odgovornost
  • pozitivnost