Stop za evropivo

objavil v Novice | 0

Ležite pokonci? Se vam to vprašanje zdi obrnjeno na glavo? Nič čudnega, tudi nam.
Kljub temu obstajajo ljudje, ki se jim to ne zdi absurdno. Dogaja se na področju, ki je Čehom zelo blizu – v pivovarstvu. Ne da bi se zaposleni v pivovarnah trudili delati z zaprtimi očmi ali počivali v pokončnem položaju, temveč številne pivovarne uporabljajo proizvodno tehnologijo, ki bi jo lahko poimenovali kot pokončno stanje. Oziroma ravno stanje. Da ta pojem ne spada v pivovarstvo? Imate prav. Ampak to se dogaja.
Postopek izdelave piva se cela stoletja ni spreminjal. Pivo je prihajalo na svet postopoma čez varjenje, glavno fermentacijo v fermentacijskih kleteh in zorenje v ležečih tankih. Že sam pojem ležeči tanki pojasnjuje, da se ti tanki nahajajo v horizontalnem položaju in pivo v njih leži. Danes se povsod skuša varčevati, vendar bi varčevanje pri izdelavi piva moralo imeti svoje meje. Žal jih nima.
Tradicionalne proizvodne tehnologije se nadomeščajo z bolj enostavno tehnologijo, s katero je možno pivo narediti ceneje in hitreje. Pri tej se za glavno fermentacijo in ležeče zorenje uporabljajo cilindrokonični tanki, kar so rezervoarji valjaste oblike, nameščeni vertikalno, ne pa horizontalno kot ležeči tanki. In prav zato se lahko govori o »pokončnem stanju«.
Pri ekonomično ugodnem postopku proizvodnje piva, s katerim je pivo možno izdelati tudi v desetih dneh, prihaja do poenotenja okusa. Pivo izgublja svoj značaj in polnost. Namesto tega je globoko fermentirano in prenasičeno. In tako smo prikrajšani za to glavno – za užitek pri njegovem pitju.

Družinska pivovarna Bernard zato noče čakati, da bi bil naš ogroženi, tradicionalno izdelani češki ležak spodrinjen s pivskega tržišča, ampak je »na straži pred evropivom«..
Družinska pivovarna Bernard

Stop-za-evropivo